Sfaturi utile

Pentru îngrijirea zilnică a feței, dermatologii recomandă ca prosopul să fie schimbat la două zile, aceasta protejează obrazul de acțiunea diferiților microbi. De asemenea, se recomandă ca obrazul să nu fie șters puternic cu prosopul, ci numai prin apăsări ușoare. Aplicarea de măști și masaj nu trebuie să lipsească din îngrijirea oricărui tip de piele. Bărbia, aripile nasului, zonele dintre sprâncene, sunt zone care în general sunt grase.

În fiecare seară, pentru prevenirea formării ridurilor din jurul ochilor este necesar să se aplice pe aceste porțiuni o cremă grasă, pe bază de lanolină sau colesterol. Este bine ca ochii să se șteargă zilnic cu o infuzie de flori de albăstrele sau mușețel. În general, pentru îngrijirea unui ten mixt este bine să nu se folosească cremă în exces pe zonele grase.

Măști pentru tenul acneic - Se dizolvă 0,50 g ihtiol în 15 ml de apă, apoi se adaugă 25g de caolin, se amestecă 25g drojdie de bere proaspătă cu o lingură de glicerină și cu caolin până se formează pasta. Se taie portocala în felii care se aplică pe porțiunile atinse de acnee: 1 lingură drojdie de bere se amestecă cu 1 lingură ceai de mușețel și 10 picături de vitamina F.

Măști pentru tenul ridat
1. Se amestecă 1 gălbenuș de ou cu 1 linguriță ulei de măsline, apoi se adaugă 0,10g lăptișor de matcă și 2ml vitamina A uleioasă, 1 lingură lapte călduț, 1 gălbenuș de ou, un vârf de cuțit de polen. Se topesc pe baie de apă 10g ceară de albine și 10g miere, se iau de pe foc, se amestecă până la răcire după care se adaugă 10ml suc de ceapă și suc de crin, 100g de fragi, căpșuni sau piersici se storc printr-un tifon, se loționează față cu această zeamă sau se fricționează fața direct cu fructul, sau se amestecă cu 1 lingură de caolin;
2. la 50ml suc de castraveți se adaugă caolin până la obținerea unei paste care se întinde apoi pe față.
3. 2 linguri de caolin se amestecă cu decoct de pătrunjel și se loționează fața.
4. 1 lingură de suc de castraveți se amestecă cu o linguriță de smântână, 1 albuș de ou bătut spumă și 10 ml de benzoe (smîrnă) și se loționează fața.

Mască pentru ten cuperozic - se amestecă 1 linguriță de miere de albine cu 10 picături de zeamă de lămâie și 5 picături de ulei de migdale.

Mască pentru ten cu porii dilatați - se curăță 6 prune de coajă (după ce le-am opărit), se scot sâmburii, se strivesc și se amestecă cu 6 picături de ulei de măsline și 1 lingură de suc de lămâie. Se încălzește o linguriță de miere de albine și se amestecă cu sucul unei lămâi. Se fierbe un pumn de albăstrele, se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu 2 linguri de caolin;

Mască pentru ten pistruiat, pătat - 1 linguriță de smântână se amestecă cu 1 linguriță de apă oxigenată și cu caolin.

Măști pentru ten asfixic - 1 albuș de ou se bate spumă sau se amestecă cu 1 linguriță de mălai
- 1 albuș de ou bătut spumă se amestecă cu 1 lingură de tărâțe de grâu și cu zeama unei jumătați de lămâi.

Măști pentru ten cu puncte negre - Se taie o roșie bine coaptă în rondele care se aplică pe față - Gelatina g, infuzie de plante 50ml, miere de albine 10g, glicerină 10g (gelatina se dizolvă la cald în infuzia de plante).