Totul despre acnee


Despre acnee - acneea reprezintă o afecțiune a pielii care apare atunci când sebumul și celulele moarte ale pielii astupă porii. Astuparea porilor pielii determină apariția de comedoane roșii și umflate care desfigurează tenul. Îngrijirea neadecvată a tenului, în special în această periodă, duce la înrăutățirea aspectului tenului. Forma ușoară de acnee este caracterizată de apariția câtorva pete roșii, numite comedoame, sau popular "coșuri". Acneea severă constă în sute de coșuri sau leziuni care pot acoperi fața, gâtul, pieptul și spatele. În timp ce acneea ușoară este doar supărătoare, acneea severă poate duce la tulburări psihice și emoționale. Cel mai frecvent afectați sunt adolescenții. Mai mult de 85% fac cel puțin forma ușoară a acestei boli. În cele mai multe cazuri, acneea dispare în jurul vârstei de 20 de ani, dar unele persoane, cele mai multe femei, pot avea acnee până la 40-50 de ani.

Cauze - În timpul adolescenței, astuparea porilor este cauza cea mai frecventă a acneei. În timpul pubertății, nivelurile serice ale hormonilor cresc și determină creșterea secreției de sebum. Rolul sebumului este de a menține umiditatea pielii. Acneea apare atunci când sebumul se amestecă cu celulele moarte ale pielii. Această mixtură blochează porii, ceea ce determină infecția cu bacterii care se infiltrează în țesuturile învecinate. Rezultatul este apariția comedoamelor (coșuri) roșii, umflate și pline cu puroi. Contrar legendelor cunoscute, consumul de alimente bogate în grăsimi sau ciocolată nu determină apariția acneei.

Tratament - Sunt două scopuri pentru acest tratament - reducerea numărului de coșuri inflamate, implicit prevenirea cicatricilor și deranjul psihic, și prevenirea aparițiilor noilor coșuri. Tratamentul consta în: - Reducerea inflamației - Reducerea producției de sebum - Reducerea prolifetației celulelor pielii - Reducerea nivelului de bacteria. Printre posibilele efecte adverse se numără: - depresia - creșterea nivelului de colesterol - anomalii congenitale.

Procesul de apariție al leziunilor de acnee este complex și, de aceea, orice schemă de tratament pentru un pacient cu acnee trebuie să țină cont de tratamentul intern - recomandat de un medic dermatolog și de tratamentul extern sau local - realizat de o cosmeticiană cu experiență. Această "formulă este magică" pentru tratament, acționând pe de-o parte cu un tratament medicamentos și, pe de altă parte, cu o curățare eficientă a tenului, acneea nu va avea decât sa cedeze.

Obiectivele tratamentului în acnee:
1. Reducerea numărului de coșuri inflamate și apariția altor coșuri active
2. Prevenirea dezvoltării cicatricilor cauzate de acnee
3. Creșterea calității vieții pacientului cu acnee
4. Scăderea impactului psihologic negativ indus de acnee asupra pacientului în relația sa cu cei din jur

Tratament medicamentos în cazul acneii:

ATENȚIE - nu se va opta pentru niciun preparat medicamentos fără a consulta un medic în prealabil întrucât pentru fiecare pacient care suferă de acnee este necesară o schemă individualizată de tratament.

Tratamentul acneei este unul îndelungat. Progresele pot apărea chiar și după 8 săptămâni de la inițierea acestuia. De obicei, acneea se agravează înaintea ameliorării - chiar și în timpul tratamentului. Din fericire tratamentul este, de cele mai multe ori, eficient. Spălarea blândă cu săpunuri sau produse eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi loțiunile pe bază de peroxid de benzoil, controlează și previn apariția leziunilor în cazurile de acnee ușoară. În cazul în care acestea nu sunt eficiente, trebuie consultat un medic dermatolog care va prescrie anumite creme și loțiuni. Acestea pot conține antibiotice sau alte medicamente.

Medicul poate prescrie loțiuni topice (cu uz local) de peroxid de benzoil chiar și în cazuri moderate sau severe de acnee. Antibioticele administrate pe cale orală pot fi folosite, de asemenea, în tratamentul acneei. Este posibil ca tratamentul sa fie constituit atât din lotiuni, cât și din antibiotice orale. Această combinație este mai eficientă comparativ cu monoterapia (folosirea unui singur medicament sau cremă). De asemenea, această combinație scade riscul de a dezvolta rezistența la antibiotice.

În cazul nodulilor - leziuni de consistență crescută, inflamate și dureroase - medicul recomandă ca tratament de primă intenție o cremă sau o loțiune topică pe baza de vitamina A (cremă sau loțiune retinoidă). În aceste cazuri este recomandată și o cremă care conține antibiotice sau antibiotice pe cale orală. În cazurile de acnee severă, cu noduli profunzi și leziuni chistice, medicii recomandă, în cazul în care alte tratamente sunt ineficiente, un retinoid oral, cum ar fi izotretinoin. Cu toate că acest tratament este foarte eficient, medicii îl folosesc ca tratament de ultimă intenție, deoarece izotretinoinul poate cauza efecte adverse care, deși apar rar, sunt unele serioase.

Tratament cosmetic în acnee și sfaturi utile:

Produsele de curățare în cazul unui pacient cu acnee vulgară trebuie să fie blânde, pentru a reduce secreția de sebum, la fel pacientului cu acnee vulgara nu îi sunt indicate soluțiile alcoolizate care au în compoziție diverse parfumuri, pentru că agravează iritația produsă de tratementele antiacneice. Produse foarte bune pentru un bolnav cu acnee sunt agenții de spălare cu benzoilperoxid, acid glicolic sau zinc, iar produsele de clătire trebuie să fie apa călduță sau apa termală.

Emolienții (cremele de hidratare) în acnee sunt folosite după curățare și au rolul de a reduce efectele iritative ale tratamentelor anti-acneice. Emolientul pentru bolnavul cu acnee vulgară trebuie să fie ne-comedogen și suficient de gras pentru a fi eficace. Protecția solară în acnee este indispensabilă pentru a preveni puseele de acnee și pentru a limita apariţia cicatricilor pigmentate. Este indicată în special dacă se administrează tratamente fotosensibilizante. Există produse adaptate pentru tenul acneic.